Praktijk Sela helpt om weer grip te krijgen op het leven

Feestvieren in je gezin.

December is een maand van veel tradities en vaste gewoontes. Ieder gezin heeft zijn eigen gewoontes met de feestdagen. Een liedje dat ieder jaar terugkomt of de versiering die elk jaar op dezelfde plek wordt opgehangen. Een favoriet recept of een knutsel die altijd een succes is. Het zijn die dingen die kinderen zich zullen herinneren als ze later groot zijn. Juist omdat ze een traditie zijn geworden.

Hoewel de decembermaand heel gezellig is, is het vooral ook heel druk. Veel ouders geven aan dat het voor hun kinderen een onrustige periode is……. en ook voor henzelf. De beste manier om stuiterende kinderen te voorkomen, is door thuis alles zo gewoon mogelijk te laten verlopen. Door de rust thuis, zullen kinderen ook beter om kunnen gaan met de drukte op school. Creëer overzicht door bijvoorbeeld samen met je kind een kalender te gebruiken voor deze feestmaand. Zeker jonge kinderen hebben nog weinig tijdsbesef en weten zo precies hoeveel nachtjes het nog slapen is tot ze hun feestkleding aan mogen voor het kerstdiner.  En persoonlijk vind ik niets fijner om samen met mijn gezin een dag helemaal niets te doen in deze drukke maand. Gewoon met z’n allen een pyjama dag, op de bank voor een filmpje of samen een spelletje doen. Heerlijk!

Familietradities zijn dingen of momenten die je regelmatig met elkaar doet. Het zijn kleine of grote gedragspatronen waar je aan vasthoudt en waar je speciale tijd en aandacht aan besteed. Juist omdat jij en jouw familie alleen jullie tradities begrijpen, schept dat een band. Onderdeel zijn van een familie is meer dan samenleven in hetzelfde huis of dezelfde naam dragen. Het gaat om relaties. Tradities versterken relaties. Ze leggen een fundament onder wie je bent. Zeker bij het opgroeien van kinderen helpt het als je ‘ergens bij hoort’. Op het moment dat een kind steeds meer zijn eigen ik gaat ontwikkelen is die basis waardevol. Tradities zijn er om in ere te houden, om  te onderhouden en door te geven aan een volgende generatie. Juist in de tijd waarin zoveel verandert, waarin alles vlug en snel moet, iedereen het druk heeft en weinig tijd heeft voor de familie, zijn het de kleine, vaste dingen die gewoon fijn zijn. Het belang van familietradities is niet te onderschatten. Als je als kind een sterke familie hebt waar je op terug kunt vallen tijdens moeilijke momenten, biedt dat een gevoel van veiligheid. Het is één van de krachtigste instrumenten bij het omgaan met groepsdruk, negatieve invloeden en pesterijen. Bedenk dat het nooit te vroeg is, maar ook nooit te laat  om tradities in het leven te roepen.  

Een jaar is lang, maar het is soms ook zo voorbij.  Er kan veel gebeuren. Ook in het leven van je kinderen. Nieuwe indrukken, ervaringen en groeimomenten. Wat zullen je kinderen zich er later van herinneren? Van dit afgelopen jaar, van hun kind-zijn, van thuis, van kerk en van geloven? Wat vinden jullie waardevol? Maak herinneringen in je gezin en leg ze op het hart van je kinderen.

Rianne van der Bosch

Deuteronomium 6:6-7

Houd de geboden die ik u vandaag opleg steeds in gedachten. Prent ze uw kinderen in en spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat.