Praktijk Sela helpt om weer grip te krijgen op het leven

WerkSTRESS

Week van de Werkstress. Hoe blijf je in balans in deze bijzondere tijden?

De week van de werkstress is gisteren geopend door staatssecretaris Bas van ’t Wout en Mariette Hamer (voorzitter SER).

Hoe ga je om met thuiswerken en behoud je werkplezier en contact met je collega’s? Wat kun je doen om burn-outklachten vroegtijdig te signaleren? Actuele vragen voor veel werkgevers en werknemers. 
In de Week van de Werkstress krijg je adviezen, tips en tools om de balans vast te houden. Tijdens de opening van de Week van de Werkstress gaan Van ’t Wout en Hamer in een dubbelinterview in op deze thema’s. Bovendien zal de staatssecretaris het startsein geven voor de Campagne Mentale Vitaliteit waarmee dit jaar werkgevers gestimuleerd worden aandacht te besteden aan de mentale vitaliteit van werknemers. 

Bron: Ministerie van SZW

Werkstress is grote oorzaak van psychisch verzuim

Een kwart van het langdurend psychisch verzuim is stress gerelateerd. Dit percentage stijgt jaarlijks. Stress wordt een werknemer vaak te veel als de spanning op verschillende gebieden oploopt, en hij hierdoor de controle verliest op het werk, thuis, of bijvoorbeeld financieel. De balans tussen werk en privé raakt verstoord.

Bron:ArboNed.nl

Burn-out

We vergroten uit het bovenstaande de bekende Burn-out.  Vaak is het de omgeving die merkt dat iemand overwerkt raakt op zijn/haar werk. Op zondagavond niet kunnen slapen omdat maandag de werkweek weer begint of dat men merkt dat je prikkelbaarder bent en de emoties heel snel oplopen. Of dat de somberheid de overhand neemt. Wanneer iemand jou daar iets over vraagt word je boos op die persoon. Het huilen staat je nader dan het lachen.

En vlak de lichamelijke klachten niet uit. Dit kan o.a. hoofdpijn, nekpijn en rugpijn zijn. Vermoeidheid en hartkloppingen. Je bent vaker verkouden en duizelig. In de nacht heb je angstige dromen of je wordt in paniek wakker. Je bent besluitelozer, je vindingrijkheid, je creativiteit en concentratie nemen af. Het lijkt wel of je geen grip meer hebt op jezelf en jezelf kwijtraakt. Goede tips worden je van harte gegund zoals:

  • Zorg goed voor jezelf door gas terug te nemen.
  • Accepteer even dat de situatie is zoals hij is. Geef het de tijd.
  • Ga dingen doen die je energie geven en ban energievreters uit je leven.
  • Zorg voor rust en regelmaat
  • Geef je grenzen aan.
  • Neem voedingssupplementen.
  • Verzorg jezelf niet alleen innerlijk maar ook uiterlijk.

Naast alle nuttige tips adviseren we ……maak een afspraak bij een therapeut.

Want ieder mens bouwt in zijn leven ( gewoonte)patronen op.  Deze aanpassingen maken we vaak onbewust om ons leven comfortabeler te maken. Als het leven en onze omgeving verandert kunnen de ooit helpende patronen ons juist in de weg gaan staan. Inzicht krijgen in onszelf en onze leefomgeving en de keuzes die we wel of niet maken kan enorm helpend werken. Het leven komt er dan weer veel overzichtelijker en zonniger uit te zien.