Praktijk Sela helpt om weer grip te krijgen op het leven

Hulpverlening kind en jongere

Je merkt dat je kind, dat jij als jongere, niet lekker in je vel zit. Je ervaart prikkelbaar- en teruggetrokkenheid, boosheid, slecht slapen. Wij willen jouw kind, jou op deze weg begeleiden, leren er mee om te gaan. Dat er weer bloei komt en plezier! Dat doen we door met kind en ouders samen in gesprekken stil te staan bij wat jouw kind graag anders wil, wat jij als jongere graag anders wil. Door op zoek te gaan wát of wie kan helpen. Zodat jouw kind kan zeggen, "he, ik ben niet meer zo bang", "ik ben blij met mezelf!".

Zo is een van onze collega's een orthopedagoog, en hebben we een collega in huis die kinderen op een creatieve manier begeleidt. Naast gesprekken maken we ook gebruik van spelvormen, we hebben zelfs een speciaal ingerichte kleurige kamer waar kinderen zich extra thuis voelen. We kijken wat bij het kind past.

Sela biedt hulp bij:

Kinderen met concentratieproblemen hebben vaak een vol en druk hoofd. Op school kan je je gedachten moeilijk bij de les houden. En thuis is het extra lastig om te doen wat je ouders van je vragen. Vaak wil je wel, maar kan je het simpelweg niet. Dit kan voor veel frustratie zorgen, zowel bij jou als bij je ouders. Daarom wil Sela samen met jou en je ouders op zoek gaan naar praktische oplossingen. Zo maken we jouw leven met AD(H)D gemakkelijker!
Kinderen met autisme nemen op een andere, gefragmenteerde wijze waar. Deze andere manier van waarnemen is waar het in autisme om draait. Autisme is een stoornis van de hersenen. De waarnemingen komen als het ware als losse puzzelstukjes in de hersenen, en er is geen samenhang. Als een kind anders waarneemt geeft het ook een andere betekenis aan dingen en dat heeft grote gevolgen. Er is behoefte aan houvast en structuur om een weg te vinden in deze maatschappij. Sela biedt de mogelijkheid deze kinderen met hun ouders op hun weg te begeleiden.
Leren is voor veel kinderen leuk, het gaat haast 'vanzelf'. Maar het is niet voor ieder kind een feest. Soms blijven resultaten tegenvallen en durven kinderen hun prestaties zelfs niet meer te laten zien. Er zijn ook kinderen die blokkeren bij fysiek handelen: gymnastiek, tekenen of handvaardigheid maakt ze zenuwachtig of angstig. Veel kinderen hebben plezier met vrienden en vriendinnen. Sommige kinderen voelen zich niet snel op hun gemak en zijn bang om er niet bij te horen. Zo heeft ieder kind een eigen geschiedenis. Sommige kinderen hebben genoeg aan de steun van hun ouders en leerkrachten. Er zijn ook kinderen die somber worden, bang blijven om te falen of negatief over zichzelf gaan denken. Sela wil deze kinderen ondersteunen zodat het makkelijker wordt om met negatieve gebeurtenissen om te gaan.
’Sarah is zo snel van slag. En ze huilt ook om andere kinderen als die worden gepest of geslagen. We weten niet wat we met haar aanmoeten.’ ’Is mijn kind nu zo volwassen voor z’n leeftijd of ligt dat aan mij. Was het maar wat onbezorgder.’ Komen dergelijke uitspraken je bekend voor? Dan kan er hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit in het spel zijn. Hoogsensitieve mensen, kind of volwassene, zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep na te denken alvorens te handelen. Dit in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor ben je vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. (Uit het boek Het hoog sensitieve kind van Elaine N. Aron.)
Pesten kan bij een kind veel kapot maken. Het veroorzaakt vaak veel verdriet, boosheid en eenzaamheid. Ook het zelfvertrouwen wordt geschaad. Bij Sela luisteren we naar jouw verhaal en helpen we je om steviger in je schoenen te staan en weer positief over jezelf te denken. Samen met jou (en je ouders) gaan we op zoek naar een oplossing om het pesten te stoppen. Omdat jij het waard bent!
School- en leertaken? Je kan er behoorlijk in vastlopen. Misschien heb je last van angst omdat het al zo vaak niet lukte, misschien vind je het moeilijk om een taak vol te houden, heb je geen zin in al die saaie vakken, of heb je moeite met plannen. Herken je je hierin? Weet dan dat je niet de enige bent. Meer kinderen en jongeren vragen zich af hoe hun school- en leertaken het beste aan te pakken. Hoe kan het beter? Hoe komt mijn motivatie weer terug? Wat kan anders? Kies je voor coaching, dan gaan we met jouw vragen aan de slag. Sela begeleidt je graag om te komen tot 'beter leren'.

Voor informatie en aanmelden neem contact op met Praktijk Sela.